Aparate de reazem din neopren sau cauciuc natural si armaturi metalice
Constructia aparatelor de reazem
Aparatele de reazem utilizate pentru rezemarea suprastructurilor podurilor de cale ferata si sosea sunt alcatuite din straturi succesive de cauciuc pe baza de neoprene, intercalate intre table de otel denumite armaturi si asigura transmiterea solicitarilor de orice natura de la suprastructura la infrastructura. Prin constructia lor permit miscarile de translatie si rotatie a suprastructurii in anumite limite, fara a crea suprasolicitari in vreunul din elementele podului.
Aparatele de reazem se utilizeaza la rezemarea suprastructurilor de beton sau metalice cu deschideri de pana la 80m ,pentru reactiuni cuprinse intre 20 si 500 tone. Domeniul de temperatura in care se utilizeaza este -35 C.
Se pot confectiona cu unul sau mai multe straturi de neoprene, cu grosimea cuprinsa intre 8 si 12mm. Numarul de armaturi variaza in functie de tipul reazemului, de la 1 pana la 10 armaturi.
De la marginea reazemului pana la armaturi se lasa un strat de neopren de aproximativ 5mm pentru a proteja suprafata metalica de actiunea coroziva a agentilor atmosferici. Inainte de introducerea armaturilor in matrita de vulcanizat se curata suprafetele prin decapare pentru indepartarea oxizilor, se fosfateaza pentru a asigura o suprafata rugoasa de legatura cu stratul de cauciuc dupa care se aplica un adeziv de tip chemosil realizand astfel o aderenta superioara.
Stratul elastic
Stratul elastic este compus din amestec pe baza de cauciuc policloroprenic. Receptura de neopren este aleasa astfel incat sa asigure reazemului o elasticitate buna si pe timpul iernii la temperatura – C. Avand in vedere conditiile dure de exploatare, reazemele sunt facute sa reziste la ozon, intemperii, imbatranire. Prezinta, deasemenea, rezistenta la aprindere, la actiunea mucegaiurilor care ar putea sa apara in locurile umede.
Armaturile de otel
Armaturile sunt fabricate din tabla de otel cu marca cel putin OL42 conform STAS 500-2/80 cu limita de elasticitate 240 N/mm2 si rezistenta la rupere 420 N/mm2. Grosimea tablei folosite este intre 3mm si 4mm in functie de tipul aparatului de reazem.
Caracteristicile aparatelor de reazem
Tipuri de aparate de reazem cel mai frecvent utilizate
u = latime b = lungime h = inaltime n = numar de straturi din neopren tn = grosimea stratului de neopren T = grosimea totala a straturilor de neopren nf = numar de armaturi
tf = grosimea armaturilor Rc = reactiuni vertical pe un aparat – valori de calcul Rn = reactiuni vertical pe un aparat – valori normale U si Ѳ = deformatii maxime admisibile din sarcini de calcul